Aankomende wet kwaliteitsborging (WKB)
Wat wordt er precies ingevoerd met de Wet Kwaliteitsborging?
Onder de nieuwe Omgevingswet / Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) wordt een onafhankelijke kwaliteitsborger belast met de evaluatie van bouwplannen. Deze kwaliteitsborger zorgt ervoor dat een bouwwerk bij afronding voldoet aan de voorgeschreven regels (Bouwbesluit 2012).
Risicoanalyse
Voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden is een risicoanalyse nodig die de kwaliteitsborger gebruikt voor het borgingsplan. Uit deze analyse moet blijken welke risico’s er zijn dat het eindresultaat niet voldoet aan de bouwtechnische voorschriften. Deze voorschriften worden beschreven in hoofdstuk 4 (voor nieuwbouw) en 5 (voor verbouwingen) van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Deze regels vormen de basis voor de evaluatie van de risico’s. Extra aandacht is vereist voor elementen die niet zichtbaar zijn na voltooiing van de bouw, zoals wapening of isolatie.
De risicoanalyse moet ook de volgende punten bevatten:
- (eventuele) alternatieve maatregelen moeten goed onderbouwd zijn
- specifieke regels in het omgevingsplan met betrekking tot duurzaamheid, energie-efficiëntie
- voorschriften in het omgevingsplan voor blusvoorzieningen en toegankelijkheid voor hulpdiensten, en de afstemming hiervan met de brandweer
- regels in het omgevingsplan met betrekking tot esthetiek, monumenten of de functie van de locatie
- maatwerkvoorschriften
- specifieke lokale omstandigheden
Deze punten zijn alleen relevant als ze verband houden met de bouwtechnische regels in hoofdstuk 4 of 5 van het Bbl.
De kwaliteitsborger moet zelf de bouwtechnische risico’s identificeren. Vervolgens beoordeelt en bepaalt de kwaliteitsborger welke maatregelen nodig zijn om deze risico’s te vermijden of te beperken. Andere betrokken partijen bij de bouw, zoals aannemers of gemeenten, kunnen daarbij helpen door risico’s aan te dragen of gezamenlijk te bespreken.
Borgingsplan
Voor aanvang van de bouwwerkzaamheden moet de kwaliteitsborger een borgingsplan opstellen, zoals beschreven in artikel 3.80 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Dit plan moet gebaseerd zijn op de eerder gemaakte risicoanalyse.
In het borgingsplan moet worden vermeld:
welke maatregelen nodig zijn om de geïdentificeerde risico’s te voorkomen of te verminderen hoe het ontwerp van het bouwplan en de uitvoering van de werkzaamheden voldoen aan de bouwtechnische voorschriften van het Bbl (in hoofdstuk 4 en 5) op welke momenten de kwaliteitsborging wordt uitgevoerd.
Het borgingsplan moet ook ten minste het volgende beschrijven:
- hoe het plan tot stand is gekomen
- de aard en omvang van de uit te voeren kwaliteitsborging
- de personen die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteitsborging
- hoe de verschillende aspecten van het bouwplan samenhangend worden beoordeeld
- hoe integraal wordt beoordeeld of de werkzaamheden voldoen aan de voorschriften van hoofdstukken 4 en 5 van het Bbl
- wanneer en in welke gevallen het borgingsplan wordt bijgewerkt welke normen of kwaliteitsverklaringen worden toegepast bij de bouwwerkzaamheden
- welke specifieke werkzaamheden ten minste worden beoordeeld door de kwaliteitsborger, rekening houdend met lokale omstandigheden wanneer andere kwaliteitsborgingssystemen worden overwogen voor bepaalde werkzaamheden
Eisen aan de kwaliteitsborger
Een kwaliteitsborger moet actuele kennis, opleiding en ervaring hebben op het gebied van:
- het opstellen van risicoanalyses volgens de voorschriften van hoofdstukken 4 en 5 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
- algemene coördinatie van kwaliteitsborging
- structurele veiligheid
- brandveiligheid bouwfysica installaties
- controle op de bouw
Dit wordt bepaald in artikel 3.83 van het Bkl.
Een kwaliteitsborger moet geregistreerd zijn in het overheidsregister volgens artikel 10.26e van het Omgevingsbesluit.
Toegestane instrumenten
Een kwaliteitsborger voert controles uit op basis van geautoriseerde instrumenten voor kwaliteitsborging. Een instrument is een systeem dat waarborgt dat bouwwerken die gereed zijn voor gebruik ten minste voldoen aan de voorschriften van het Bbl.Een instrument beschrijft hoe toezicht (kwaliteitsborging) moet worden opgezet en uitgevoerd. Het instrument moet voldoen aan wettelijke eisen en moet zijn toegestaan in het stelsel voordat een kwaliteitsborger het mag gebruiken.
In de praktijk: wat nu?
Voor komend jaar beperkt zich tot de Gevolgklasse 1 om aan de verplichting tot kwaliteitsborging te voldoen en dit wordt eerst ingevoerd voor nieuwbouw. Winkelvastgoed of retailpanden vallen hier niet onder. Utiliteitsbouw tot 2 lagen wél. En verbouwing op termijn ook. Als nu al gestart wordt met de voorbereiding van projecten die lang lopen en wellicht buiten de Gevolgklasse 1 vallen is het slim om vast nu voor te bereiden welk dossier straks aangeleverd moet worden. NewArmstrong kan daarmee helpen: wij kunnen aangeven welke informatie in het dossier thuis hoort en hoe we dat zo kunnen documenteren dat we ook aan kunnen tonen dat het op het juiste moment bepaald en vastgelegd is.