Selecteer een pagina

AI voor interieurontwerp?

AI of Artificial Intelligence is de facto de drijvende kracht achter veel werkvelden en kennisgebieden op dit moment. Dat is niet anders in het werkveld van interieurontwerp. Veel interieurontwerpers zijn er in het begin terughoudend in omdat niet helder is hoe, en op welke manier er van gebruik gemaakt kan worden.

In de markt zien wij nu twee richtingen voor het toepassen van AI voor interieurontwerp: AI als ondersteuning van de uitwerking: doordat software gebruik maakt van AI om modellen te presenteren, uit te lichten en rekencapaciteit uit de cloud te gebruiken werkt ‘oude’ software sneller en beter. Maar de tweede onderzoeksrichting is interessanter: AI als een chatbot te gebruiken om ideeën tegen aan te houden en snel te onderzoeken wat werkt en wat niet werkt. Welke idee krachtiger is dan de andere.

NewArmstrong heeft getest hoe dit werkt en hoe dit meerwaarde aan ons werkveld kan toevoegen.

De essentie van het gebruik hierin zit er niet in dat AI de intelligentie heeft. AI doet iets wat je vraagt. Het begint bij een goede vraag of briefing: als je de vraag net niet goed stelt krijg je iets anders dan je zoekt. Als je vraagt om een ‘kunstzinnig interieur’ kun je ook een schilderij van een interieur krijgen. Maar als je vraagt om een foto van een interieur met neongekleurde kunstwerken krijg je misschien wél wat je zoekt.

Laten we twee voorbeelden bekijken:

Briefing 1: classic surfstyle weekendhuis

Briefing architecture photo, interior photo, sunny, surf world, lounge, racks, shelves, sofa, softness, soft light, blueish pink, wooden floor, decorative lights

Met deze briefing is het eerste resultaat ontwikkeld:

 

na briefing weekend house

Hierin is alle afbeeldingen de lounge, de surfwereld en de zachte pastelomgeving herkenbaar. Maar voor een beach house is de afbeelding linksboven het beste geschikt: ingebouwde kasten, veel licht en een grote lounge set.

Weekend house interieurontwerp

Die is doorontwikkeld in doorontwikkeling weekend house. Die past goed: maar heeft op twee plaatsen tafels en veel kastruimte. Dat past niet bij een weekendverblijf.

AI Artificial Intelligence voor interieurontwerp

In de uiteindelijke uitwerking is een koof met daarin een bartafel zichtbaar en is de tafel links vervangen door een luie stoel. Als moodboard voor een klassiek surfstyle weekend house is dat het sterkste beeld.

 

Briefing 2: classic American Cool eventspace

 

Dezelfde dialoog is zichtbaar bij de briefing sporthal: ik ben op zoek naar een hal of sporthal met de ‘Classic American Cool’ van college sports voor een eventspace.

 

Briefing: architecture photo, interior photo fitness school, fitness studio, room, gym, fitness, fitness equipment, red blue white, sports classic, college sports, football, basketball props, bright light, wooden floor with stripes

Sportschool AI

In de eerste vier varianten is een groot verschil in het karakter van de ruimte: van een huiskamerachtig schaal tot een slaapkamer of hal. De briefing is aangepast naar iets meer met een hal. Dat is de afbeelding ‘iteratie sporthal’: daarbij is het meer een hal met een hoog plafond. De kleuren en de strepen komen letterlijk uit de briefing: dat is iets waar ik om heb gevraagd. In de vier afbeeldingen is niet veel variatie: vooral wat de nissen rechts doen en wat het plafond doet.

Eventspace AI interieurontwerp

Voor een eventspace is het gevoel van hoogte fijn en ook centrale verlichting. De afbeelding rechtsonder is verder ontwikkeld tot het eindresultaat.

ai for interior design

Beide zijn geen concreet ontwerp wat uitgevoerd kan worden. De eerste conclusie is dat om ideeën te testen en daarvan snel beelden van hoge kwaliteit te krijgen dit een absolute meerwaarde biedt. is.   Als schetsinstrument, moodboard of ideegenerator werkt dit zeker prima.

De tweede conclusie is dat de software of bot sterk verschilt: Midjourney komt met snelle fotorealistische renderingen. Dall-E maakt minder snel het verschilt tussen een foto of interieur of een kunstwerk van een interieur.

Het is iets waar we in onze werkwijze ons nog in verder moeten verdiepen: maar wat zeker een toegevoegde waarde kan bieden in het ontwerpproces.

^Justus Slaakweg

Weekend house interieurontwerp

We build success for

Let’s start building your success.Feel free to contact us.

Justus Slaakweg
Leidsevaartweg 1
2106 NA Heemstede
+31 88 007 2600

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!