Continuïteit met BIM: Sligro verbouwingen.
Tel daarbij dat ze niet sluiten tijdens een verbouwing omdat de klanten horeca en hotels zijn, die niet snel uitwijken naar een andere stad. De uitdaging is helder: verbouwen zonder te sluiten. Dat wordt gedaan door in een aantal fasen te verbouwen waarbij alle afdelingen van Sligro operationeel blijven, maar vaak in tijdelijke opstellingen. En juist bij al die tijdelijke opstellingen komt ons BIM om de hoek kijken: dit wordt opgelost door in een aantal fasen te werken waarbij steeds een tijdelijke situatie operationele continuïteit biedt, terwijl de bouw ‘achter de schermen’ plaatsvindt.
BIM
Bij complexe projecten heeft de projectmanager bij het werken met een virtueel ontwerpmodel nog een extra vorm van assistentie: de BIM coördinator: de data-manager van het project. De rol van de BIM-coördinator is het ontsluiten van het gedeelde modellen en het opsporen en communiceren van de clashes. Een clash is als objecten niet goed gemodelleerd zijn en tot een bouwfout zouden leiden. Veelal als twee objecten elkaar raken, maar het kan ook een leidingsparing te dicht bij een constructieve rand zijn. Bij het clashen (met bijvoorbeeld Autodesk Navisworks) spoort de BIM manager alle probleempunten op en communiceert deze terug naar de ontwerp- en tekendisciplines.
Op welke wijze BIM een bijdrage kan leveren aan een beter projectresultaat is sterk afhankelijk van de opgave.
De belangrijkste bij Sligro zijn:
- visuele ondersteuning in ontwerp-besluitvorming
- gedetailleerd coördineren van alle fasen en tijdelijke situaties
- door clashen beter voorbereiden en minder kans op bouwfouten in het risicomanagement
- door minder kans op bouwfouten een betere inschrijving en beter kostenbeheersing
- en wat we wél al kunnen maar nog geïmplementeerd moet worden: met behulp van de modellen rapporteren op CO2 belasting per verbouwing