Selecteer een pagina

Black Friday

Waarom de vrijdag?

Waar komt het ‘zwart’ van Black Friday eigenlijk vandaan?

Twee evenementen in de vorige eeuw hebben bijgedragen aan het ontstaan van deze naam. Het heeft te maken met de dag na Thanksgiving. Thanksgiving wordt in de VS de 4e donderdag van November gevierd.
 
De dag erna is de dag dat veel Amerikanen vervolgens begonnen met de Kerstinkopen. Dat is daarmee één van de grootste winkel-weekenden uit de geschiedenis. Het gevolg daarvan was dat de binnensteden en winkelcentra verstopt raakten met auto’s en verkeer. Daardoor moest de politie lange dagen werken omdat het zwart zag van de auto’s en het verkeer geregeld moest worden.
 
De term Black Friday en Black Saturday komt dan in de staat Philadelphia in de media (de Public Relations News, een nieuwsbrief van journalist Denny Griswold) als gevolg van die verkeersdrukte. Eigenlijk net hoe wij in Europa ‘Zwarte Zaterdag’ aan het begin van de zomervakantie kennen.

Big Friday versus Black Friday

 
Toen meer consumenten deze term gingen gebruiken is er een tijd lang verzet tegen deze term geweest vanwege de negatieve klant. In die periode is de naam Big Friday gebruikt.
 
In de jaren ’80 heeft de term weer een positieve draai gekregen door te verwijzen naar het schrijven van zwarte cijfers ( een positief bedrijfsresultaat) door de retailers in plaats van rode cijfers (negatief bedrijfsresultaat).
 
Deze uitleg werd als stimulans gebruikt om het effect van Black Friday te vergroten.
Steeds vaker wordt dit als de toelichting op de naamkeuze genoemd, maar vanuit de historische hoek blijft de versie over de politieagenten de meest gebruikte uitleg.

Schaalvergroting

In de jaren negentig is het van een benaming langzaam een retail-evenement geworden doordat enkele Amerikaanse staten het als officiële vrije dag aanmerkten. Ook begonnen winkels met speciale kortingsacties en aangepaste openingstijden te werken om de gunst van de klant te winnen. ’s Nachts opengaan of wachtrijen faciliteren voor de winkels maakten dat we meer media aandacht kreeg en meer mensen zich bewust werden van de koopjesjacht.
Er is ook een Spin Off ontstaan: Cyber Monday: de maandag na Black Friday waarbij veel webshops ook hoge kortingen aanbieden. Dat is voor een deel ook de reden dat de term Black Friday in Nederland voet aan de grond heeft gekregen: we kennen hier geen Thanksgiving, dus die relatie is er niet. Maar omdat door webshops de kortingen van Black Friday en Cyber Monday (en ook Singles Day begin November) in Europa en Nederland verkrijgbaar zijn hebben sommige retailers ervoor gekozen om ook Black Friday als dag de koopjes te gebruiken.

 

 

Black Friday retail history

Black Friday NewArmstrong

We build success for

Let’s start building your success.Feel free to contact us.

Justus Slaakweg
Leidsevaartweg 1
2106 NA Heemstede
+31 88 007 2600

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!