Selecteer een pagina

Brand Love voor Valentijnsdag

Brand Love?

Happy Valentines day! Speciaal voor Valentijnsdag kijken we naar de liefde voor merken en design: Brand Love.
In de wetenschap is er sinds de publicatie van het boek “Lovemarks” door Kevin Roberts (2005) een debat gaande over het concept van  brand love’. De kernvraag is of brand love direct te vergelijken is met menselijke liefde. Laten we eens dieper ingaan op dit onderwerp.

1. ‘Definitie van Brand Love’

– Brand love verwijst naar de emotionele band die consumenten hebben met een merk. Het gaat verder dan alleen respect; het omvat ook een diepere genegenheid en betrokkenheid.
– Kevin Roberts, CEO Worldwide van Saatchi & Saatchi, stelde dat merken niet alleen respect van consumenten moeten verdienen, maar ook hun ‘liefde’. Alleen zo kunnen ze toegang krijgen tot de harten van mensen.

2. ‘Wetenschappelijk Onderzoek’:

– Wetenschappers hebben gedebatteerd over de vergelijkbaarheid van brand love met menselijke liefde. Er zijn twee belangrijke perspectieven:
Interpersoonlijke liefde: Dit is de liefde tussen mensen, gebaseerd op wederkerigheid, altruïsme en diepgaande verbondenheid.
Parasociale liefde: Dit is een eenzijdige vorm van liefde, zoals die voor filmsterren of artiesten.
– Franse wetenschappers hebben vastgesteld dat brand love vooral een cultureel bepaald fenomeen is en niet direct in een van beide categorieën past. Liefde voor een merk kan nooit hetzelfde zijn als liefde voor een persoon.

3. Het Antwoord:

– Batra, Ahuvia en Bagozzi (2012) hebben een uitgebreide studie uitgevoerd om brand love te begrijpen. Ze identificeerden zeven hoofdfacetten van brand love:
1. Positieve emotionele fit
2. Passie om te gebruiken
3. Self-brand-integratie
4. Verlatingsstress
5. Lange-termijnrelatie
6. Positieve evaluatie
7. Attitudesterkte
– Brand love kan via elk van deze facetten worden opgebouwd. Het is belangrijk om te onderscheiden tussen brand love en liking. Brand love is meer dan alleen leuk vinden; het omvat diepere emoties en betrokkenheid.
– Merken met brand love hebben voordelen, zoals herhalingsaankopen, positieve mond-tot-mondreclame en een sterkere afweer tegen negatief nieuws over het merk.

4. Belangrijkste Verschillen:

Brand love wordt beschouwd als een  minder belangrijke relatie dan interpersoonlijke liefde. Merken kunnen immers niet dezelfde altruïstische handelingen verrichten als mensen.

Kortom, hoewel brand love en menselijke liefde verschillen, kunnen ze beide diepe emoties en betrokkenheid oproepen. Merken streven ernaar om niet alleen gerespecteerd te worden, maar ook geliefd te zijn bij hun consumenten. 🧡

NewArmstrong bouwt aan merken

We willen graag dat onze klanten geliefd worden door de consument. Daarom ontwerpen en denken wij niet alleen voor ónze klant, maar ook voor de consument: de klant van onze klant. Niet zelden heeft onze klant ook een afweging: design voor operationeel belang, design versus budget, kwaliteit versus snelheid. In ieder project zit een afweging tussen tegenstrijdige belangen. De kunst van ons vak is het afwegen en samen tor het inzicht komen waar de ‘value for money’ is.

(Bijna) iedereen kan een mooi ontwerp maken, als het budget oneindig is. Bijna alles kan goedkoop, als je maar lang de tijd hebt. Maar waar zit de sweet spot?

Een ontwerpidee kan mooi zijn, maar is het ook 10.000 euro  mooi? Of is het idee dat de helft kost dan óók heel mooi? Om een besluit te kunnen laten nemen stellen we vaak die kwaliteitsniveau’s voor: laag, midden en hoog. En iedere keuze voorzien van een prijsindicatie. Dan wordt kiezen ineens een stuk gemakkelijker.

Het samen met de klant navigeren om hier het optimum in te vinden waar het hele team van de klant achter staat: dat is de ‘brand love’ die wij zoeken voor onze klant. Fijne Valentijn!

valentijnmars logo

Bronnen:
(1) Wat is brand love? – Marketingfacts.
(2) Brand love: echte merken, echte liefde! Eurib.net
(3) Emotional brand attachment and brand love: the emotional bridges in the …. Emererald.com

 

Valentijn Blog

We build success for

Let’s start building your success.Feel free to contact us.

Justus Slaakweg
Leidsevaartweg 1
2106 NA Heemstede
+31 88 007 2600

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!