Inmeten en digitaal uitzetten voor snellere bouw
Digitaal inmeten
Digitaal inmeten kan met een Laserscanner of met een Totalstation. Een Laserscan biedt vooral voordelen als het een groot in te meten oppervlak is en er veel detail nodig is: een laserscan heeft een complexe puntenwolk als output. Als er maar een paar specifieke maten nodig zijn is een Totalstation vaak sneller en effectiever. Hierbij worden de meetpunten heel bewust gekozen en vastgelegd. De puntenwolk van een Laserscan moet nog eerst gekoppeld worden alvorens in te lezen in tekensoftware, een inmeting met een Totalstation kan direct ingelezen worden.
Een Totalstation is een meet-apparaat: een combinatie van een theodoliet en een afstandmeter. Dat vanaf een bepaald punt kunt vaststellen door door een lens de hoek te meten en met een laser de afstand te meten tot een bepaald punt. Bij het inmeten kunnen de punten aan een bepaalde categorie toegekend worden bijvoorbeeld het inmeten van wanden, kozijnen en installaties. In tekensoftware zoals Autocad of Autodesk Revit kan een ingemeten punt ingelezen worden. Nieuw ingetekende punten kunnen dan worden toegevoegd en weer ingelezen in de Totalstation. De Totalstation kan de nieuw ingetekende punten vanuit de tekening of het model met die laser op locatie aanwijzen: dat noemen we de maatvoering uitzetten. Hiermee wordt de digitaal getekend maatvoering heel precies en in onderling de juiste afstanden en allemaal ten opzichte van hetzelfde nulpunt uitgezet.
Bij de start van de bouw van het kantoor van Mr Green zijn we als eerst in gaan meten om daarmee de bestelling van het glas te kunnen starten. Daarmee is besteltijd van het glas nog wel het kritieke pad van de planning, maar gaat die besteltijd niet in na de bouw. Dit versnelt de oplevering met circa 4 meter. Door een eenvoudige inmeting kan daarmee de gebruiker weken eerder terecht.