Selecteer een pagina

Inmeten en digitaal uitzetten voor snellere bouw

De markt voor kantoren is altijd in beweging, en als een huurcontract eenmaal getekend is staat de deadline altijd vast. Als bij de start van de bouw dan blijkt dat de glaswanden op het kritieke pad zitten en daarmee het moment van inhuizen bepalen kunnen wij de maatvoering al vantevoren bepalen. Glas bestellen van tekening is een risico dat geen leverancier zal nemen. Maar door digitaal in te meten en uit te zetten kunnen wij de positie en maat van de wand vastleggen. Daarmee kunnen we de maatvoering voldoende precies vastleggen dat glas wel besteld kan worden, terwijl de bouw nog moet starten.

Digitaal inmeten

Digitaal inmeten kan met een Laserscanner of met een Totalstation. Een Laserscan biedt vooral voordelen als het een groot in te meten oppervlak is en er veel detail nodig is: een laserscan heeft een complexe puntenwolk als output. Als er maar een paar specifieke maten nodig zijn is een Totalstation vaak sneller en effectiever. Hierbij worden de meetpunten heel bewust gekozen en vastgelegd. De puntenwolk van een Laserscan moet nog eerst gekoppeld worden alvorens in te lezen in tekensoftware, een inmeting met een Totalstation kan direct ingelezen worden.

Een Totalstation is een meet-apparaat: een combinatie van een theodoliet en een afstandmeter. Dat vanaf een bepaald punt kunt vaststellen door door een lens de hoek te meten en met een laser de afstand te meten tot een bepaald punt. Bij het inmeten kunnen de punten aan een bepaalde categorie toegekend worden bijvoorbeeld het inmeten van wanden, kozijnen en installaties. In tekensoftware zoals Autocad of Autodesk Revit kan een ingemeten punt ingelezen worden. Nieuw ingetekende punten kunnen dan worden toegevoegd en weer ingelezen in de Totalstation.  De Totalstation kan de nieuw ingetekende punten vanuit de tekening of het model met die laser op locatie aanwijzen: dat noemen we de maatvoering uitzetten. Hiermee wordt de digitaal getekend maatvoering heel precies en in onderling de juiste afstanden en allemaal ten opzichte van hetzelfde nulpunt uitgezet.

Bij de start van de bouw van het kantoor van Mr Green zijn we als eerst in gaan meten om daarmee de bestelling van het glas te kunnen starten. Daarmee is besteltijd van het glas nog wel het kritieke pad van de planning, maar gaat die besteltijd niet in na de bouw. Dit versnelt de oplevering met circa 4 meter. Door een eenvoudige inmeting kan daarmee de gebruiker weken eerder terecht.

 

 

digitaal inmeten voor tijdwinst

We build success for

Let’s start building your success.Feel free to contact us.

Justus Slaakweg
Leidsevaartweg 1
2106 NA Heemstede
+31 88 007 2600

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!