Selecteer een pagina

Digitaal maatvoering uitzetten voor snelle bouw

Digitaal uitzetten van maatvoering

De verbouwing van het kantoor van Mr. Green in Apeldoorn is in volle gang. Een deel van de werkzaamheden van NewArmstrong is het digitaal inmeten en vervolgens digitaal uitzetten van de maatvoering. Digitaal maatvoering uitzetten doen we zodat de verschillende disciplines van de bouw onderling goed afgestemd zijn. Het digitaal inmeten kan met een Faro Laserscanner of met de Sokkia Totalstation. Het uitzetten bestaat uit het in onze tekensoftware ingeven van vaste punten en de te maatvoeren punten vanuit het tekenwerk. Deze maatvoeringspunten worden vervolgens ingelezen in de Totalstation. Daarmee zetten we op locatie de maatvoering uit van wanden, installaties en bijvoorbeeld verlichting.

Voordelen digitaal uitzetten:

  • de maatvoering van alle disciplines is onderling afgestemd: dit voorkomt faalkosten
  • de uitgezette maatvoering zorgt ervoor dat bijvoorbeeld installateurs al kunnen starten terwijl wanden nog niet geplaatst zijn, maar ze wel exact kunnen zien waar die komen
  • digitaal uitzetten gaat sneller dan met de laser uitzetten
  • de aannemer van de wanden kan op verschillende plekken tegelijk starten met de bouw van wanden terwijl de onderlinge afstand precies klopt
  • de aannemer van wanden en installateurs kunnen direct na het lossen van materiaal starten met bouwen, zonder eerst de maatvoering uit te zetten: dit versnelt de bouw en vergroot de dagproductie

op de vloer uitgezette maatvoering voor verlichting

Voor het uitzetten gebruiken wij een Sokkia Totalstation: dat is een apparaat dat het meten van een hoek en positie combineert met een laserafstandsmeter in één apparaat, waardoor ieder punt in alledrie de dimensies geprojecteerd kan worden. De Totalstation projecteert een laser op het punt waar de maatvoering uitgezet moet worden. Hier plakken wij een sticker met de maatvoering.

Op die sticker staat het nummer van het punt dat correspondeert met de maatvoeringstekening. De nummering correspondeert met de codering van punten: aparte codering voor wanden, installaties, verlichting en meubilair. De tekening is een belangrijk onderdeel van de communicatie: daarop wordt bijvoorbeeld goed aangegeven wat exact is gemaatvoerd. Voor kanaal- en leidingwerk is het bijvoorbeeld altijd het hart van het kanaal of de leiding. Voor kalkzandsteenwanden is het de rand van de wand, voor metalstudwanden de rand van de metalstud.

maatvoeringspunt op de vloer

Of we onze werkzaamheden nu doen op een plek waar nog gebruikers zijn of al gebouwd wordt: veelal doen we het uitzetten na de werkdag of voor de start van de werkdag. Dit zorgt ervoor dat gebruikers er geen last van hebben, we de aannemer niet in de weg lopen en dat de werkzaamheden de volgende dag direct kunnen aanvangen. Nadat we de maatvoering hebben uitgezet en alle punten op de vloer hebben gemarkeerd leggen of plakken we de uitzettekening op locatie zodat iedere onderaannemer die op het werk komt met de uitgezette maatvoering kan werken. En we hebben heel specialie stickers, die niet snel loslaten, maar waarvan ook géén lijmresten achterblijven.

20220301 152439

Wilt u ook meer weten over het versnellen van de uitvoering door digitaal in te meten en uit te zetten? neem contact op met onze specialist voor inmeten Erik de Jong en specialist Uitzetten Lennart Mol. Voor contactgegevens klik hier.

^Justus Slaakweg

digitaal maatvoering uitzetten

We build success for

Let’s start building your success.Feel free to contact us.

Justus Slaakweg
Leidsevaartweg 1
2106 NA Heemstede
+31 88 007 2600

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!