Duurzame materiaalkeuzen in interieurontwerp

Tussen Earth Day op 22 april en World Ocean Day op 9 juni duikt NewArmstrong met 5 thema’s de diepte in over hoe wij in ons werkveld een verschil kunnen maken in duurzaamheid. Dit is onderdeel van het eerste thema: selectie van materialen waarbij in het interieurontwerp duurzame materiaalkeuzen gemaakt worden.

Hergebruik zoals ‘reclaimed wood’

 

20220510 115722

Wat je niet verbruikt heeft ook geen negatief effect op de omgeving. Hout is een materiaal dat goed circulair toegepast kan worden: bij sloop kan het gescheiden worden en opnieuw geschuurd of fijn bezaagd zodat het opnieuw toegepast kan worden. Reclaimed wood’: je leest het tegenwoordig veel als circulaire oplossing. En zo ziet dat er in de praktijk dan uit: geen afvalstroom, maar opslag voor opnieuw verwerken, op de bouwplaats. Door zorgvuldig te demonteren en op te schonen zijn deze houten platen prima opnieuw te monteren.

L0A0004

Een ander voorbeeld in één van onze bouwprojecten is deze hergebruikte houten vloer. De vloerdelen zijn uit een ander project gedemonteerd, opnieuw geschuurd en gelakt om in een gietvloer als accent gelegd te worden.

20210805 141158

Maar ook bestaande houten vloeren, zoals deze houten vloer van 30 jaar oud in een winkel van Perry Sport. Met opnieuw opschuren en in de olie zetten is deze houten vloer weer geschikt voor vele jaren intensief gebruik.

 

foresso timber terrazzo

Hout kan ook terug in het productieproces gebracht worden. De houten platen van Foresso zijn hier een mooi voorbeeld van: een terrazzo door hout in plaatmateriaal te verwerken. Het hergebruik en de zichtbaarheid van het hergebruikte materiaal levert een prachtige tekening op.

Alternatieven voor hout

bamboe

Er zijn ook alternatieven voor hout die een lagere milieubelasting opleveren. Het bekendste voorbeeld is bamboe. Bamboe is een grassoort en geen boomsoort. Bamboehout is dan ook geen hout, maar verhout gras. Van de stengels worden  planken en balken die zijn opgebouwd uit de in stroken gezaagde bamboe . Bamboehout wordt wel in dezelfde toepassingen ingezet als hout en kan net als hout krimpen en zwellen, heeft stevigheid en heeft een bepaalde weerstand tegen micro-organismen. Bamboe groeit snel, kan tot 30 meter hoog worden en vooral de dikkere stengels leveren een mooi, sterk en duurzaam product op. De schappen in de stelling op bovenstaande foto zijn van bamboe gemaakt: een veel lagere milieubelasting dan hout en net zo stevig.

Kurk Forbo

Kurk is allang niet meer het materiaal dat alleen geschikt is voor het prikbord op kantoor. Kurk is een veelzijdig en mooi materiaal dat in vele kleuren en finishes te verkrijgen is. Op de vloer, wand (zoals dit voorbeeld van Forbo), als isolatie, afwerking van plaatmateriaal, werkblad. Kurk is zo duurzaam omdat het als de bast is van de kurkboom die er af geschild kan worden. Die bast groeit in een periode van 9 jaar weer aan. het verwijderen van deze bast schaadt de boom niet. Het is daarmee een product dat zichzelf weer aanvult. Kurk is ook heel geschikt om weer te vermalen om als grondstof te hergebruiken. Met een heel beperkte ecologische footprint en uitermate geschikt voor circulair bouwen is het dus niet gek dat kurk echt een duurzame materiaalkeuze is.

‘Schone verf’
IMG 1151 scaled 1

Verf wordt vaak juist niet geassocieerd met duurzaamheid. Onze buren op de Leidsevaartweg 1: RAWpaints en BOLDpaints, zijn hier een positieve uitzondering op.
Ze maken verfpoeders. Deze maken ze met natuurlijke pigmenten, zonder titaanoxyde en zonder water in productie en transport. Hiermee wordt verf veel minder belastend voor de omgeving. En door het water niet mee te transporteren maar pas op de plaats van verwerking toe te voegen is het transport veel minder milieubelastend.

Isolatie uit hergebruik

metisse

De indigo kleur van Denim is een heel herkenbare kleur. En daarmee is ook duidelijk zichtbaar welk product #circulair is toegepast in #Metisse isolatiemateriaal. Metisse heeft als gerecyclede grondstof 85% katoen. Is is uitermate geschikt is dak- wand- of vloerisolatie, maar ook als akoestische isolatie zoals we het in ons eigen kantoor gebruikt hebben. Het is vormvast, verkrijgbaar in platen en rollen en gemakkelijker verwerkbaar dan steenwol of glaswol. maar omdat het veel minder schadelijk dan deze producten is past dit prima in duurzame materiaalkeuzen.

^Justus Slaakweg

 

duurzaamheid

We build success for

Let’s start building your success.Feel free to contact us.

Justus Slaakweg
Leidsevaartweg 1
2106 NA Heemstede
+31 88 007 2600

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!