Selecteer een pagina

Nationale Pannenkoekendag

Pannenkoeken!

Nationale Pannenkoekendag  is een mooie gelegenheid om samen het het team eens een lekker Hollandse pannenkoek te eten. We zitten volop in het ontwerpwerk voor de Jan Linders-franchise voor Albert Heijn, dus even samen een lekkere pannenkoek landt dan altijd goed. Een grote stapel zoete pannenkoeken en traditiegetrouw poedersuiker en  suikerstroop. De meest exotische vormen die bij onze pannenkoekendag voorbij kwamen waren vruchtenjam, hagelslag en pindakaas.

Maar thuis bakken onze medewerkers er extremere vormen van: de pannenkoekenkaastaart van Sophia. Kaaspannenkoeken bakken, op elkaar stapelen totdat ze aan elkaar plakken en daar dan punten van snijden. En wie denkt dat een patatje kapsalon al een ratjetoe aan ingrediënten is: René bestelt bij zijn favoriete pannekoekenrestaurant een ‘pannenkoek Kapsalon’, met de patat los anders wordt de patat slap.

Hollandse lekkernij?

Maar is de pannenkoek wel zo Hollands? De culinaire lekkernij die in de Hollandse Pannenkoekencultuur als iets heel populairs bijna als gewoon wordt gezien is dat niet altijd geweest. Er zijn tegenwoordig ook nog restaurants die er een ware lekkernij van maken.

Maar de oorsprong van de pannenkoek in Nederland en België gaat terug tot de 13e eeuw. Met boekweit, water, gesmolten boter en een vleugje bloem pannenkoeken werden gebakken. Dit beslag wordt nu nog gebruikt voor franse ‘crepes’.

Maar de geschiedenis gaat veel verder terug: de romeinen gebruikten dit mengel al en noemden het ‘Alita Docia’, iets zoetigs. Ze gebruikten melk, eieren en bloem. Zoete variatie was er met honing en fruit, maar ook hartige varianten met kaas en vlees. Ze werden gebakken op vuurstenen en in haarden.

20230319 200316
In de loop van de eeuwen zijn er steeds meer varianten bijgekomen en werden ze steeds vaker bij speciale gelegenheden gebakken.

In Groot Brittannië, waar de pannenkoek zo geliefd was dat Shakespeare dit zelfs in zijn stukken benoemd, werd de pannenkoek gebruikt om vlak voor de vastentijd voor Pasen de eiervoorraad op te maken. Het vasten begint op Aswoensdag, dat is bij ons de laatste dag van Carnaval. Op die dinsdagavond werden dan de meeste pannenkoeken gegeten.

In veel landen is er een variant op onze pannenkoek bekend, van de Amerikaanse Flapjack tot de Schotse Ulster, Duitse Pfannkuchen. In Scandinavie wordt het veelal met slagroom en jam gegeten, ent als wafels.

 

pannenkoekendag

20230320 124056

IN alle

 

Interieurconcept voor een Bakkerij

De Hollandse Pannenkoek is dus familie van een wereldwijd type gerecht. En hier wordt het vaak met een ‘oud Hollands’ sausje geserveerd. maar bakproducten kunnen ook met een heel ander look&feel geserveerd worden. Onderstaand een concept dat NewArmstrong heeft ontwikkeld voor een bakkerij waarbij het designconcept is om bij de MeesterPatissier in de keuken te eten.

Met dat moodboard als uitgangspunt hebben we een interieur samengesteld waar het accent ligt op het beleven van het productieproces. Door grote glazen ramen naar de bakkerij en keuken is het productieproces zichtbaar vanuit het restaurant.

De zitplaatsen zijn zo ontwikkeld dat vanuit hoge en lage zitplaatsen het zicht op het productieproces optimaal is. En ook het lichtplan gaat uit van een duidelijk verlicht productieproces.

Allemaal ontwerpbeslissingen die het concept versterken: een restaurant alsof je aan de ‘chef’s table’ zit. Net als met een prachtig gebakje op een serveerbordje moet het product de aandacht vangen.

De materialisering is zoals die van een bakkerij: wit, rvs en het koper van pannen en ketels. Die materialisering is met de juiste tegels, voegen en afwerkingen goed geschikt voor een bakkerij: voldoet aan de eisen voor voedselveiligheid (HACCP) maar ook aan de eisen vanuit Arbo-wet (gladheid bijv.).

De installaties zijn ook exact ge-engineered voor de toepassing van een bakkerij: specifieke koelingen voor rijzen, bewaren en terugkoelen. Met de aaansluitpunten, waterpunten en afzuiging op de juiste posities in het productieproces zodat het bedrijfsproces precies ingericht kan worden.

 

Restaurant Interieurdesign

Restaurant Open keuken Interieurontwerp

Restaurant Uitgifte

Restaurant Bakkerij

 

^Justus Slaakweg

 

 

 

pannekoekendag

We build success for

Let’s start building your success.Feel free to contact us.

Justus Slaakweg
Leidsevaartweg 1
2106 NA Heemstede
+31 88 007 2600

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!