Parisproof CO2 rapporteren voor vastgoed en vastgoedontwikkeling
Waarom is dit voor vastgoed van belang?
Om de opwarming van de aarde tegen te gaan zijn er wetten en regels opgesteld. Hieronder valt de EU Taxonomy.Daaruit volgt ook de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) rapportageplicht. Dit betekent dat in de bouw gestuurd moet worden op verandering, mitigatie.Voor een deel is dit in wetgeving verankerd: de BENG, de CSRD rapportageplicht. Hier zijn instrumenten voor ontwikkeld: het Energielabel ( gebaseerd op BENG) en Paris Proof (DGBC). Hier is onderscheid in welke instrumenten kijken naar alleen gebouw en welke kijken naar gebouw en gebruik.
BENG en CSRD
BENG (Bijna Energie-Neutrale Gebouwen): Dit is een term die vaak wordt gebruikt in de wereld van duurzaam bouwen en energie-efficiëntie. Een BENG-berekening is een cruciaal instrument om te bepalen hoe energiezuinig een gebouw is en of het voldoet aan de gestelde normen. Het omvat verschillende aspecten, zoals de energiebehoefte van een gebouw, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en de thermische schil van het gebouw. Het doel is om de CO2-uitstoot te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.
De CSRD betekent voor de bouw- en vastgoedsector een verplichting om te rapporteren op de inspanningen die verricht worden om de CO2 uitstoot te monitoren en te beperken.
Energiebehoefte: Een BENG-berekening begint met het bepalen van de energiebehoefte van vastgoed. Dit omvat aspecten zoals verwarming, koeling, ventilatie en verlichting. Door deze behoefte nauwkeurig te berekenen, kunnen we de energieprestaties van het gebouw evalueren. Hernieuwbare energiebronnen: Een duurzaam gebouw maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen of warmtepompen. De BENG-berekening houdt rekening met de bijdrage van deze bronnen aan de totale energiebehoefte van vastgoed.
Thermische schil: De thermische schil van een gebouw omvat isolatie, ramen en deuren. Een goed geïsoleerde schil vermindert warmteverlies en draagt bij aan energiezuinigheid. De BENG-berekening evalueert deze aspecten.
CO2-uitstoot: Het uiteindelijke doel van CO2-berekeningen is het verminderen van de CO2-uitstoot. Door energiezuinige maatregelen te nemen, zoals betere isolatie, efficiënte verwarmingssystemen en het gebruik van hernieuwbare energie, kunnen we de impact op het milieu minimaliseren.
CO2-calculatie in ontwerpstrategie voor vastgoed
NewArmstrong ontwerpt (na ideevorming met potlood en papier) met Autodesk Revit. BIMpact is een tool wat in deze Autodesk Ontwerpsoftware draait. Met BIMpact kunnen we in ons 3d model certificaten van materialen toekennen. Deze certificaten zijn gebaseerd op de Nederlandse Materialen Database. Die database wordt gevuld door leveranciers en fabrikanten en de inbreng wordt getoetst.
Als het model is voorzien van alle certificaten kan een berekening gemaakt worden om de CO2 dispositie van het bouwproject of vastgoed te bapelen. Die wordt in een Parisproof-rapport uitgeschreven (MPG berekening).
Door in het ontwerpproces van verschillende varianten de CO2-dispositie te berekenen en mee te nemen in de overweging van kosten, milieuimpact en het voldoen aan eisen en ambitie nemen we de opdrachtgever mee naar een optimaal ontwerp, wat past in een duurzame strategie en waarmee cf. de CSRD gerapporteerd kan worden.