Sociaal ondernemerschap op de Beursvloer Haarlem
Wat is de relatie tussen de beursvloer en sociaal ondernemerschap? Wat is de beursvloer?
De beursvloer Haarlem is een jaarlijks evenement, waar lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties elkaar ontmoeten, met als doel om matches te sluiten. Het draait om vraag en aanbod net als op de gewone beursvloer, alleen wordt er hier gehandeld met gesloten beurs. Oeroude ruilhandel dus, jij hebt iets (over) dat ik kan gebruiken en je krijgt er ook iets voor terug. Bij een succesvolle match wordt de hulpvraag van een maatschappelijke organisatie vervuld door een bedrijf en biedt de maatschappelijke organisatie een aardige tegenprestatie. Dat gaat van een huisgemaakte appeltaart tot een kijkje achter de schermen.
Stichting Koerdisch Huis Haarlem
NewArmstrong is deelnemer van de Beursvloer Haarlem en heeft dit jaar een overeenkomst gesloten met de Stichting Koerdisch Huis Haarlem. De Stchting Koerdisch Huis Haarlem vangt Koerdische vluchtelingen op en probeert ze wegwijs te maken in de Nederlandse maatschappij. Dit doen ze met kusntvormen als schrijftrainingen, literaire werkvormen, beeldhouwkunst en schilderkunst. Voor de jongeren werken ze met videoworkshops ne Tiktok-workhops. Voor de video-editing hebben ze vaak laptops nodig om te kunnen werken.
Een van de oprichters is Rozien Khalil, die 32 jaar in Haarlem woont en bij de gemeente werkt. “Na de aanval van de radicale islamitische IS-groep op de Koerdische regio Rojava in Syrië, moesten veel mensen naar verschillende landen in Europa vluchten, waaronder Nederland. Een groep Koerden kwam naar Amsterdam en Haarlem en zochten na verloop van tijd een plek om samen te komen.”
“Samenleven met mensen van verschillende culturen en hen ondersteunen heb ik in Nederland geleerd. Jarenlang hebben de Koerden veel pijnlijke gebeurtenissen meegemaakt. Dat heeft helaas tot versplintering van de Koerdische gemeenschap geleid. Met bijeenkomsten willen we de Koerden in dit land samenbrengen. Bij de oprichtingsvergadering vijf jaar terug waren tweehonderd mensen aanwezig. Elke Koerd heeft het recht om deel te nemen, we respecteren ieders overtuiging en zijn als stichting niet politiek of religieus.”
De bijdrage van NewArmstrong
NewArmstrong is het commitment aangegaan om bij het einde van het boekjaar te kijken of er afgeschreven laptops zijn. Afgeschreven laptops zijn vaak nog prima bruikbaar, maar hebben niet altijd meer de juiste specificaties voor het werk van NewArmstrong. Deze schenken we dan aan de Stichting Koerdisch Huis Haarlem om de jongere vluchtelingen (Alleenstaande Minderjarige Vreemdleing, MVA) te kunnen gebruiken bij hun videokunstwerken.