Duurzaamheid
Voor de energietransitie: 29% van de CO2 uitstoot is (ge)bouwgerelateerd. Voor de materaaltransitie: 11% van de CO2 uitstoot is (ge)bouwgeralateerd (bron: Nature today).
De maatregelen die genomen worden om dat tegen te gaan leiden tot nieuwe uitdagingen, zoals netcongestie en de noodzaak tot circulair ontwerpen en construeren. Ontwerpen en construeren met duurzame uitgangspunten zijn een maatschappelijke verantwoordelijkheid die ons vakgebiet moet adresseren.
Belangrijk hierbij is om de technische mogelijkheden hiervoor in de ontwerpstrategie te verwerken. Bij nieuwbouw is het palet van mogelijkheden breed, bij transformatie is dat veelal beperkter maar is een voorspelbaar eindresultaat wel belangrijk.
Belangrijk is dat in het begin van een ontwerpproces de mogelijkheden ook nog breed zijn. Ons vak is om in een aantal verkenningen de juiste informatie te bieden om op feiten gebaseerde beslissingen te nemen. Wij noemen dat graag ‘tekenen en rekenen’.
Databases als input voor rekenen
De hedendaagse ontwerppraktijk is steeds meer gebaseerd op datamanagement waarbij kennis uit goed ontwikkelde databases toegepast wordt in de ontwerpstrategie.
In de markt zijn er specialisten die data-sourcing en het opbouwen van databases als sterkste eigenschap hebben. Dat is een vak apart. En er zijn specialisten die met die data en de juiste tooling optimale en doelmatige ontwerpvoorstellen te doen. Óns vak is om vastgoed te begrijpen en met de juiste data en tooling transparante ontwerpvoorstellen te doen en te onderbouwen en zo doelmatige beslissingen inzichtelijk te maken.
3d modellen om te rekenen aan vastgoed
De tools die wij inzettingen beginnen bij onze 3d modellen die de data in zich dragen om mee te kunnen rekenen. De data (hoeveelheden en materiaaleigenschappen) die in de modellen verwerkt zit maakt efficiënte analyse en berekeningen mogelijk.
Materiaaltransitie
Onze architecten en ontwerpers zorgen dat ze in materiaalkennis goed begrijpen wat er nu op de markt is en wáárom nieuwe materialen zijn ontwikkeld. Om CO2 uitstoot in bouw en operatie te beperken is materiaalkeuze en toepassing essentieel. Het begint met een analyse van mogelijk hergebruik en circulariteit.
Wij sturen een ontwerp in de materiaaltransitie door het koppelen van onze ontwerpmodellen aan materiaalcertificaten uit de Nationale Materiaal Database van de Dutch Green Building Council (DGBC). Op die manier kunnen in de ontwerpfase al inzicht geven in de MPG-score en de CO2 uitstoot in de bouwfase en operationele fase.
Energietransitie
Om te rekenen aan energielabel en de kosten voor de verbetering van vastgoed voeren wij een conditiemeting uit van vastgoed, combineren dat met de bouwperiode van vastgoed (input BENG-berekening).
In onze ontwerpsoftware koppelen we een bouwkostendatabase aan ingrepen die de energieconsumptie van het gebouw beperken. Zo kunnen we in de ontwerpfase al inzicht geven in de gevolgen van ontwerpkeuzen voor de energietransitie inclusief de kosten die die ingrepen met zich meebrengen.
Daarmee wordt het streven naar een energielabel al in de ontwerpfase een transparante en onderbouwde keuze.
Van ontwerpvoorstellen maken wij een Trade Off matrix: een gewogen beslissing in functionaliteit (PvE), duurzaamheid, realiseerbaarheid en kosten. Zo borgen we de afweging van verschillende disciplines binnen de opdrachtgever en zorgen we dat ook binnen een ontwerpfase afgewogen beslissingen genomen kunnen worden.
Related projects
Want your Business to Take Off?Feel free to contact us.
Justus Slaakweg
Leidsevaartweg 1
2106 NA Heemstede
+31 88 007 2600