Strong in making sure it all fits.

Laserscanneneen pointcloud als onderlegger

Een pointcloud of puntenwolk is het resultaat van een driedimensionale inmeting met een laserscanner. Een laserscanner meet door met een 360 gradenbereik lasterstralen naar zijn omgeving te schieten en terug te ontvangen. Door het verschil in terugkaatstijd te meten kan de laserscanner de afstand bepalen. Door verschillende meetposities te combineren ontstaat zo een volledige pointcloud.

NewArmstrong gebruikt Faro Focus laserscanners. Faro Focus laserscanners hebben een groot bereik met een hoge precisie. Daarnaast zijn ze lichtgewicht waardoor ze op veel posities toepasbaar zijn. Ook kunnen de Faro scanners al tijdens het scannen informatie doorzenden naar de Webshare zodat het koppelen al kan beginnen terwijl er nog gescand wordt. Zo kunnen we optimaal gebruik maken van de beschikbare capaciteit en resources.

Zie hier de specificaties van de Faro Focus laserscanners. 

 

Laserscannen en werksnelheid

De werksnelheid tijdens het scannen wordt bepaald door een aantal variabelen.

>De situatie: is de situatie vrij toegankelijk met een vlakke vloer? Dan gaat scannen snel. Is het een ruimte vol met obstakels (stellingen of opslag van bouwmaterialen) dan gaat scannen langzamer/

>Is het gebouw wind-en waterdicht? Dit is met name van belang omdat een laserscanner een plas op de vloer niet als een oppervlak ziet, maar de weerspiegeling meet. Die informatie moet later handmatig verwijderd worden. Als een gebouw dus droog is of wind- en waterdicht is scannen veel efficienter.

>Scannen in kleur of Zwart-wit. Zwart wit gaat sneller, maar soms biedt kleur veel infromatie over de ondergrond of materiaal.

>De resolutie van scannen. Door een lagere resolutie te accepteren gaat scannen sneller, maar is ook minder precies.

Strong
in precise measurements

Laserscannen: bereik versus precisie.

Een laserscanner kan wel een bereik hebben tot 350 meter ver. Echter, hoe verder het bereik, hoe minder precies het scanoppervlak. Om erg precies te scannen zijn dan kortere afstanden nodig en dus meer meetposities.

Om een voorbeeld te geven: voor een NEN-2580 meting van een bioscoop is een grote meetafstand prima: immers gaat het om de oppervlakte en hoogte, niet om een gedetailleerd leidingverloop van een sprinkler bijvoorbeeld. Voor een toepassing om een model te maken van die bioscoop om een nieuw interieur in te tekenen is het exacte leidingverloop van de sprinkler wél van belang en zullen wij met een hogere precisie scannen.

 

De laserscanner op locatie

Interesting facts

inmetingen per jaar

Opgeleide scan operators

Minuten per scanpositie

Pointclouds

 

Een pointcloud is nog geen 3d model, maar wel een driedimensionale weergave van de omgeving waarin gewerkt kan worden. Pointclouds zijn vaak grote bestanden. Om deze voor gebruik te ontsluiten zijn er verschillende viewers die gebruikt kunnen worden, waaronder een aantal waarbij het niet nodig is om de pointcloud te downloaden. Daarbij worden zie via een cloudservice ontsloten.

Een Webshare is prettig om mee te werken: dit lijkt op een soort ‘Google Maps’ om in rond te kijken. Hierdoor is het mogelijk om van scanpositie naar scanpositie te gaan en op die posities in alle richtingen te kijken.

Pointclouds kunnen ook gedownlaod worden om in software als Autodesk Revit, Navisworks of Archicad te gebruiken.

Zie hier links naar de software om pointclouds te bekijken:

Autodesk Webshare

Leica

Wilt u weten hoe u het beste met pointclouds kan omgaan? Onze 3d scanspecialist Erik de Jong kan hier alles over uitleggen. 

Het koppelen van de individuele scans tot een Point Cloud

Project Gallery

Related projects

Sorry, No posts.

Want to have your rocket science more simple?Feel free to contact us.

Erik de Jong
Leidsevaartweg 1
2106 NA Heemstede
+31 6 23225889

Erik de Jong BW

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!