Selecteer een pagina

De perfecte cirkel: wereld PI-dag.

Wereld PI-dag.

Als je wel eens het gevoel hebt dat de cirkel precies rond is, dan is de Internationale PI dag een fijn moment om je bewust te zijn van de kracht van zo abstract kunnen denken. Wereld PI dag is de 14e dag van de 3e maand: een verwijzing naar het getal PI: 3.14. Het getal Pi is oneindig, maar voor de meeste toepassingen volstaan twee decimalen. Het getal Pi is de constante die gebruikt wordt om de omtrek van een cirkel te berekenen: de diameter ( of 2 x de straal) van een cirkel vermenigvuldigd met het getal Pi is de omtrek van een cirkel.

Ondanks dat wij in onze dagelijkse beroepspraktijk niet veel berekeningen meer handmatig hoeven te maken zijn het abstracte denken van formules en berekeningen als onderdeel van ons dagelijks werk onmisbaar. De wiskunde die we op de middelbare school hebben geleerd heeft ons het basisbegrip gegeven om het abstracte denken geleerd dat nodig is voor onze ontwerpen, ons tekenwerk, engineering en het bouwen. Als die keren dat je over je schoolboeken hebt gebogen om het te begrijpen (Wiskunde B was niet mijn sterkst vak) hebben daarmee toch tot een goed doel geleid. Als je op die middelbare school zit is dat soms moeilijk te begrijpen. Maar dat abstracte denken komt nog terug in onze dagelijks werk.

Bijvoorbeeld voor een ontwerper om een concept te bedenken: aan welke eigenschappen moet het ontwerp voldoen? Hoe vertaal ik de Corporate Identity in een kantoor of het retaildesign in een locatie? Hoe vertaal ik het programma in een indeling? Hoe zorg ik er voor dat de indeling goed past, er genoeg ruimte is voor alle producten en genoeg loopruimte overblijft? Maar ook voor het berekenen van de positie van een lichtrail ten opzichte van de wandstelling: voor veel productsoorten is er een optimale aanstralingshoek van verlichting. Dit heeft te maken met schaduwval op het product of met de schaduw die bijvoorbeeld bovenliggende schappen geven.

Bang Olufsen aanlichten

Voor een engineer bij het beoordelen van de draagkracht van een vloer: daarbij zijn een goed begrip van de belasting, doorbuiging en krachtenafdracht belangrijk. Maar ook bij het programmeren van functies in onze software om objecten parametrisch te laten werken: als een bepaalde hoeveelheid overschreden wordt moet een profiel bijvoorbeeld verzwaard worden of als een bepaalde ruimte groter wordt dan ‘x’ oppervlak moet de toegang vergroot worden in verband met de vluchtcapaciteit.

Voor een projectmanager speelt dit abstracte denken een sterke rol bij het berekenen van hoeveelheden voor een kostenraming of het plannen van afhankelijkheden in een Gantt-chart-planning.

Maar het zit ook in de techniek die we gebruiken: de laserscanner en Totalstation werken beide met de eigenschap een positie te kunnen bepalen, een verdraaiing, lengte en hoek te berekenen en daarmee een driedimensionale positie vast te kunnen stellen. Ondanks dat de techniek hier veel voor ons doet, vraagt het wel en goed begrip van wat de techniek doet en hoe die geprogrammeerd moet worden.

digitaal inmeten voor tijdwinst

Dit denken in formules zit in het instellen van ‘view templates‘ in Autodesk Revit: als een view template bepaald of je in een doorsnede een bepaald object wel of niet in de clipping depth ziet. Als je de horizontale snede op Peil 3500+ maakt met een clip depth van 2000 zie je misschien ook het meubilair van de onderliggende verdieping in een vide. Dan kun je beter de clip depth op 1300 zetten, waarmee het meubilair niet getoond wordt. Misschien gegoochel met woorden als je niet bekend met deze materie, dat is de wereld waar onze ontwerpers en modelleurs in leven.

ontwerpen en bouwen met BIM

Deze voorbeelden van  abstracte denken laten zien hoe deze vaardigheid essentieel is voor onze werkzaamheden. Op een dag als wereld Pi-dag een mooie dag om even stil te staan hoe dat onze werkzaamheden bepaald. Mocht je nog een uitdaging in abstract denken aan willen gaan: waarom wordt Pi-dag in Europa ook wel op 22/7 gevierd?

^Justus Slaakweg

 

 

 

wereld PI dag NewArmstrong

We build success for

Let’s start building your success.Feel free to contact us.

Justus Slaakweg
Leidsevaartweg 1
2106 NA Heemstede
+31 88 007 2600

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!